bergslagsanor.com © 2009                   

 

 

Adas förfäder

ursprung och släkt

 

Jag säger som Max von Stephanitz "den här hunden är uppfyllelsen av mina innersta drömmar"

  

Schäferrasens historia började 1899 när Max von Stephanitz var på hundutställning i Karlsruhe och fick se en hund som han blev så förtjust i att han köpte honom direkt. Hunden hette Hector von Linksheim men Stephanitz döpte om honom till Horand och satte sitt eget kennelnamn bakom namnet, von Grafrath. Horand von Grafrath blev den första schäfern som blev registrerad och fick därmed stamboksnummer 1. Max von Stephanitz beskrev Horand som uppfyllelsen av sina innersta drömmar, han var stor omkring 61-62 cm i mankhöjd, kraftig och vacker i linjerna med ett ädelt huvud. Hans mentalitet var lika fantastisk som utseendet, han var alltid alert och villig till arbete, vänlig mot vuxna människor och älskade barn.

 

Det finns idag ingen levande schäfer som inte har Roland von Starkenburg i stamtavlan. Roland var en sonsons son till Horand. Roland von Starkenburg blev en förebild för rasen och han visade sig vara den på sin tid enda avelshund som kunde ge den typ av schäfer som Max von Stephanitz ville avla fram. Stephanitz och hans kolleger menade att Roland var en mutationsprodukt.

 

Vår Ada har också tysk härkomst. En hund som till stor del bidragit till hennes tillkomst förutom hennes föräldrar, är Palme von Wildstieger Land, han återkommer inte mindre än 14 gånger på 8 led i hennes stamtavla. Man har linjeavlat på en son till honom, som tillhör en av de största i schäferrasens historia Double Sieger 1984 och 1985 INTUCH SCHHIII Uran Vom Wildsteiger Land.

 

Blodslinjer är viktigt när det gäller all uppfödning och schäfer inte minst. Ada har tillkommit genom en parning mellan Mittilandets Diedjie och Eros vom Frankengold. Schäferexperter med lång erfarenhet av uppfödning var med och planerade kullen. Man kan säga att föräldrarna är i stort sett obesläktade. Deras stamtavlor går ihop först på 8:e led. Det måste gå helt hand i hand med genetikernas önskan om att bredda avelsbaserna.

 

Vad vi hittills sett av Ada, kan jag sammanfatta med att säga - verkligheten har överträffat drömmen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄNKAR TILL ANDRA HEMSIDOR

 

Gamla schäferbilder  »

av bl a Uran vom Wildsteiger Land

 

Eros vom Frankengold »

stamtavla och bild

 

Genetik och avel »

mycket intressanta artiklar

 

Adas stamtavla »

Ada heter Terri i stamtavlan

 

Rasstandarden »

Pdf-fil från SKK's hemsida

 

Banfathers hemsida »

Adas uppfödare

 

Kennel Mittilandet »

Adas mammas uppfödare

 

Kennel Mischaland »

Adas mormors fars uppfödare

 

Kennel Schloss Mosbach»

Adas morfars uppfödare

 

Kennel Markallén»

Adas morfars mors uppfödare

 

Kennel Atila »

Här bodde Adas pappa under

sin vistelse i Sverige

 

 

Adas mamma Mittilandets Diedjie

 

Diedjies mentalbeskrivning »

Adas mamma, klicka på knappen Tävling

 

Eros mentalbeskrivning »

Adas pappa, klicka på knappen Tävling